Czy ptaki można dokarmiać?

Mimo, iż pustułka nie osiąga żadnych wielkich rozmiarów, jakie są typowe dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej przedstawicieli. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie tereny właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania pustułka omija jednak koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, ptak ten nie jest odpowiednio przystosowany.

Bezwzględnie najwyższą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Pośród tych krajów zdecydowany prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par. W obecnej chwili Polska nie jest zaliczany do ulubionych miejsc występowania tego gatunku ptaka. Mimo to, jest to dalej najliczniejszy sokół na obszarze całego kraju.

Ptaki pożywienie

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami i pazurami. Spodnia część ciała ma niesamowity, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem węższych, ciemnych prążków. Czytaj dalej Czy ptaki można dokarmiać?

Jak długo żyją ptaki?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w wielu częściach Polski znany jest jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary właściwie całej Europy. W szczególności jednak upodobała sobie tereny południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę zobaczyć można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. Ostatnimi czasy można zaobserwować spory spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, iż w pewnych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto zaznaczyć, iż spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć na obszarze Europy.

Wiek ptaków

O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w nieprzeciętnym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, w trakcie których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada też szalenie mocny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Czytaj dalej Jak długo żyją ptaki?

Ładne ubarwienia ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do wilgotnych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często zagnieżdżają się w pobliżu obszarów zamieszkiwanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach albo też różnych słupach i kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Ubarwienie ptaków

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Czytaj dalej Ładne ubarwienia ptaków