Ładne ubarwienia ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do wilgotnych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często zagnieżdżają się w pobliżu obszarów zamieszkiwanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach albo też różnych słupach i kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Ubarwienie ptaków

Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku.

Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który kończy się przeważnie wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały zyskuje samodzielność w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie lubią zimnego klimatu, dlatego w tym okresie wyruszają w podróż w stronę odpowiadającej im pod względem temperatury Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *